Kral Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kral Forum


 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IV

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Assassin
Admin
Admin
Assassin


Mesaj Sayısı : 42
Rep Puanı : 160
Kayıt tarihi : 06/04/10

TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IV Empty
MesajKonu: TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IV   TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IV EmptyÇarş. Nis. 07, 2010 9:09 pm

Masal:

Masal kelimesinin eski Türk dili anlatımlarında ve eski metinlerde "masal" , "mesele", "misal", "hikâye", "destan", "kıssa" karşılığında kullanıldığı görülmektedir. Zamanla bu kelimeye menşe olacak "mesel" kelimesi ise 19. yüzyılın başlarından itibaren yazılı ve sözlü kaynaklarda rastlanmaktadır. Bu kelime "örnek verme" ve "benzer" anlamlarında kullanılmaktadır. Bazı Türk yerleşim bölgelerinde "atasözü" karşılığında da kullanılan kelime Azeri sahasında "nağıl", Anadolu'nun bazı bölgelerinde "metel" şeklinde söylenilmektedir. Edebiyatımızda masalı gerçek anlamda ilk defa Namık Kemal'in "Mukaddeme-i Celal" 'inde kullanıldığı görülmektedir. Yazar, masalı tamamen hayali olaylardan meydana gelen bir anlatım türü olarak görmektedir. Namık Kemal ayrıca masalların ahlaki, eğitici ve terbiye edici özellikleri olduğunu belirtmektedir.

Ziya Gökalp, "Türkçülüğün Esasları" (1923) adlı eserinde masalı; halk edebiyatı ürünleri içerisinde göstererek, masalların halk hayatındaki önemine yer vermiştir.

Türk masalları üzerinde araştırma yapan Pertev Naili Boratav "100 Soruda Türk Halk Edebiyatı" adlı eserinde masalı nesirle söylenmiş, dinlik ve büyülük inanışlarından ve törelerden bağımsız, tamamiyle hayal ürünü, gerçekle ilgisiz ve anlattıklarına inandırmak iddiası olmayan kısa bir anlatı şeklinde tanımlamaktadır.

Recaizade Mahmut Ekrem, "Çok Bilen Çok Yanılır" adlı eserini bit masalı genişleterek yazdığını söyler.

Türk masal]arının kahramanları genel olarak insanlar, hayvanlar ve doğaüstü varlıklardır. Cadı karıları, devler, vezir vs. kötü kahramanlar iken padişah, kral, hükümdar, hızır, derviş vs. iyi kahramanlardır. Tilki, aslan, Anka kuşu, papağan gibi hayvan kahramanların olduğu masalların yanı sıra derviş, hızır, peri, cin gibi doğaüstü varlıkların yer aldığı masallar da bulunmaktadır.

Türk masallarında en önemli tiplerden biri Keloğlan'dır. Keloğlan tipi Türk zeka gücünün en iyi temsilcisidir. king
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI IV
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
» TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI II
» TÜRKİYE CUMHURİYETİ DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI III
» HALK EDEBİYATI V
» TÜRK EDEBİYATI GEÇMİŞİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Kral Forum :: Eğitim :: Liseliler :: Türk Edebiyatı-
Buraya geçin: